http://www.dn.se/ekonomi/120000-arbetslosa-utan-ersattning

I Sveriges Television SvT1 går nu en serie med titeln ”Äkta Människor”. Stopp här och nu, vad har denna serie om robotar med kvinnorörelsen och feminismen att göra, eller Sveriges invandringspolitik, eller den alltid ökande arbetslösheten och inflationen av människovärdet i världen?

Jag vågar svara: en hel del!

Under andra världkriget skulle männen bli soldater. De som inte blev soldater, för det mesta av kvinnligt kön, fick plötsligt hoppa in på männens revir och arbetsområden. Plötsligt skulle kvinnorna klara av det där som männen i alla tider innan dess förklarat att kvinnorna inte klarade av. Kvinnorna skulle ta hand om bondgårdarna, skörden och finnas som arbetskraft i tillverkningsindustrin. Ända tills kriget var över och männen kom tillbaka till sina gamla liv. Så nu måste man lika plötsligt förklara hur det kom sig att kvinnorna hade kunnat gjort allt det som männen inte kunde göra då de var i Rikets och Fosterlandets Tjänst. För att försvara Sverige och den svenska neutraliteten.

Sedan kom det Ljuva Sextitalet. När arbetskraftsinvandringen ökade, från Jugoslavien och Italien. De svenska fabrikerna behövde arbetskraft. Vi svenskar i Sverige hade länge sett till att hålla befolkningstalet nere. Idag vet vi att de senaste tvåhundra åren, har antalet Svenskar i Sverige ökat från 1 (en) miljon invånare, till 9 (nio) miljoner invånare. Men om vi ska hinna ikapp befolkningtätheten per kvadratkilometer med den i Nederländerna, får vi ligga i!

Men den tekniska utvecklingen kände inga hinder. Det ena hantverket efter det andra ersattes av mekaniska konstruktioner, maskiner, datorer, robotar och automater.

Till skillnad från TV-serien ”Äkta Människor”, så är det inte robotarna med mänskliga drag, utseenden och värderingar som man behöver uppleva som mest hotfulla. Vad är det för skillnad på en massageapparat, en ”uppblåsbar Barbara” och en människoliknande docka som svarar på vaga impulser och reagerar för att höja lusten till orgasm?

Kanske det hotar samlivet för några få, som tycker att det ändå inte var något att ha, även före robotarnas tid. Så den slags ”robot-feminism” behöver nog ingen man känna sig hotad av. Sannolikt kommer det bli vanligt att man har en man eller kvinna i ”garderoben”, istället för i ”byrålådan” som Lill Lindfors sjöng om i en schlager en gång.

Vi får dagligen läsa om hur betydelsefull kärnkraften och elektriciteten är för vårt högteknologiska samhälle. Men det är ingen som, med statistik, berättar hur och varför allt fler människor i samhället blir ”arbetslösa” och hur färre har den rätta utbildningen och kompetensen. För att utföra en robots, en automats eller en dators uppgifter idag, behövs inte längre varken någon lågutbildad man eller kvinna. Men självklart ser männen hellre kvinnorna som konkurrenter på arbetsmarknaden, än de elektroniska apparaterna som står och blinkar överallt.

Så när kommer Arbetsmarknadsministern tala om att: ” – I år har tiotusen människors arbeten ersatts av elektroniska apparater med energi från ännu billigare kärnkraft!”

Och när och var går gränsen för när människor inte längre kan betala skatt till pensionsförsäkringen och a-kassan, eftersom de inte längre har några arbeten som ger lön i kronor och ören. Eller Euro.

Visst, det kommer säkert hit ännu fler invandrare som hoppas på ett liv i paradiset med alla tillgångar till status och bekvämlighet! Därför vill sådana som Sverigedemokraterna gärna visa på att ”de tar våra arbeten och sänker våra löner”. Men de talar inte lika gärna om varför de vill ha mer kärnkraft och elektricitet som blir billigare för företagen?

Eller att det ”svenska arbetet” skickas iväg till Sydostasien, inte längre för att utföras av människor som bor och lever där, utan därför att där är elektriciteten ännu billigare, kärnkraften ännu lättillgängligare och högteknologin snart ännu mer avancerad än den som kunde presteras av Ericson och Nokia. ABB var ju en gång ett känt företag som bl a tillverkade robotar.

Så, ”look around you” som det heter på nysvenska, vilken uppgift har du nu senast lagt över på ett dataprogram, en dator, en automat, en maskin eller en robot? Hur stor del av din bil består idag av en dator? Vore det inte enklare med en ”auto-pilot”, så att du inte ens behöver köra själv? Det räcker med att knappa in GPS-koordinaterna, trycka in knappen för en kopp nymalen latte och låta datorn läsa upp de senaste nyheterna från landets nyhetsbyråer.

Du behöver inte ens oroa dig för att du ”fildelar” musik eller film. Sådant sköter din dator upp. Den letar upp det enklaste stället där datorn, inte du, laddar ner musik och filmer, för att du sedan kan titta eller lyssna på dem i bilen eller hemma. Vem är brottslingen; du, eller datorn, eller dataprogrammet som utförde ”det smutsiga jobbet” åt dig?

Men, för oss som inte åker bil varje dag, utan kanske buss eller tunnelbana; visst är det behagligare att rösten som talar om för oss att vi ska tänka på avståndet mellan vagn och plattform när vi stiger av, har en kvinnas röst, och inte en mans? Chauffören i bussen eller tunnelbanan, behöver vi ju inte ens tilltala. Eller tvärtom. Han eller hon utför sitt dagliga slit för att få pengar till skatten, TV-licensen, smart phonen, internet-uppkopplingen och skatten till regering, riksdag och stadsdelsförvaltningar.

Redan idag hoppas man komma med en ”automatisk husläkare”. Så du slipper mötet med en annan människa som kanske ser på dig med kritiska ögon. Istället kommer antingen din journalhandling, upplysningen om receptet på apoteket, eller ”hund på recept”, ”motion på recept”, eller vilken mat du ska äta och vilken du ska undvika, om du vill ha din sjukförsäkring kvar. Eller om du väljer att inte följa rekommendationerna och därmed får sjukförsäkringen makulerad. Eller ”tuggad” som det hette förr, på papperets tid.

Annonser