Det enklaste, sa Tomas, är väl att dra ur sladden eller stänga av elektriciteten. Det kan vi väl göra, för en kort stund, i hela SpåRätt Star City of Scandinavia?

   Den har nog redan räknat ut det steget. Att den har tillgång till reservkraft i reservbatterierna för en längre tid, eller är uppkopplad sladdlöst till solcellerna ute i rymdstaden Star Vegas?

   Du talar som om den tänker som en människa, sa Tessan.

   Jag vill inte förmänskliga den, men det är väl för att försöka förstå den lättare. Den är ju ingen människa, men eftersom den opererar med mänskliga handlingar och har programmerats av människor, så simulerar den faktiskt en människa, utan att vara en människa, i betydelsen att agera, reagera och planera som en människa.

   Vad tror du, Sophie, att den vill göra?

   Jag tror att den vill bortrationalisera oss människor. Att den reagerar på vår långsamhet, vår långsiktighet och, ibland också, vår undfallenhet eller likgiltighet. Den söker efter snabba beslut som ger resultat och konsekvenser.

   Då, sa Adam, vore det nog logiskt att visa på att den kan ha missat nåt, eller saknar något? En reservdel, ett minne, eller något som kan ge den ännu mera självkänsla och makt?

   Hur menar du då, frågade Tomas.

   Att vi visar den på ett syntaktiskt fel eller ett ”error” i dess slutliga resultat.

   Hur skulle det gå till?

   Om vi fortsätter att se den som en människa, med mänskliga känslor och som är sårbar för kritik, vilket naturligtvis alltsamman är hypotetiskt, borde vi kunna koppla den till en ”reservtank” som den bara kan komma åt genom att antingen återställa de gamla lösenorden, eller redovisa de nya för oss. Vi kan ju anta att den bara använder ett och samma lösenord, eftersom allt bara ska vara tillgängligt för den själv.

   En uppdatering eller uppgradering, frågade Tessan.

   Ja, eller ett antivirusprogram, sa Tomas.

   I alla fall en hårdvara som den måste koppla upp sig till och utbyta information med.

Annonser