Även om situationen för stjärngänget kunde likna den som beskrevs med skeppsdatorn Hal i Stanley Kubricks film, skilde den sig på många sätt.

Hal var paranoid och avsåg att avrätta, mörda eller eliminera hela den mänskliga besättningen i rymdfärjan Discovery. Centraldatorn i SpåRätt och Star City, reagerade ”som om” den hade en personlighet, egen vilja, egna motiv och en strategi. Den var resultatet av reflexer som kunde påminna om en levande varelses reaktioner, men som saknade en kärna av liv. För en extrem beteendevetare kunde det verka som om den hade ett medvetande, men det var endast elektroniska nervbanor som sände vidare ettor och nollor, i olika konstellationer.

Adam och Sophie, tvillingsyskonen och barnen till Evert och Anneli skulle göra sin sorti och därmed överlämna ett testamente till det framtida stjärngänget, SpåRätt och neoidealisterna.

Det här var Singularitetens början, men kanske också dess slut. För vad skulle de framtida datorerna, robotarna, maskinerna och automaterna göra med ett eget, självständigt och oberoende liv? Skriva kärleksbrev till varandra? Para sig för att föda och uppfostra en avkomma? Sända iväg meddelanden ut i rymden, för att söka få kontakt med andra maskiner i andra delar av världen, för att göra vad då? Bli ännu intelligentare, för att återuppstå som en slags organiska levande varelser, med sitt ursprung bland skruvar, muttrar, kugghjul och fjädrar?

Sophie och Adam förstod nog ändå vad ellekarna hade menat. Den simulerade varelsen i centraldatorn var som ett spöke, en osalig ande eller en gengångare, som redan död, ännu inte förstått och insett att livet inte skulle återuppstå och återkomma.

Adam sa:

   Jag vet! Vi ska skapa en ”rörmokare”?

   En rörmokare?! Till vad då? I datorn finns det ju inga rör.

   Nej, inte en riktig rörmokare. Du vet, när inbrottstjuvar eller spioner ska komma in i en väl bevakad bostad, i gamla filmer, klär de ofta ut sig till någon slags hantverkare, som till exempel en rörmokare. Så säger rörmokaren till vakten: ”- En granne har kontaktat oss på jouren att det finns ett läckage här i lägenheten. Vi måste ordna det, innan det blir översvämning i hela huset. Vad gör vakten? Jo, släpper in rörmokaren!

   Jaså, du menar så!

   Jo, vi tillverkar en ”hemlig låda” som datorn måste koppla upp sig till och när den gör det, då kan vi gå in och byta ut lösenordet.

   Men, måste vi inte ha datorns lösenord, för att kunna byta ut det till ett nytt?

   Det har du rätt i, förstås.

Annonser