Johan Frånlandsvind var son till konstnären Rudolf och designern och illustratören Kristin. Han var två år äldre än systern Turid.

På Tallholmen i Roslagen, utanför Stockholms norra skärgård, hade familjen Frånlandsvind hyrt den stuga som Rudolf antog tillhört hans släkts anfader, fiskaren Knut Knutsson.

På samma ö hade också en annan familj, pappa Sven, mamma Siv och dottern Ylva, Larssons hyrt en stuga. Där möttes för första gången Johan och Ylva, som några år senare skulle ses igen i Stockholms innerstad, för att mötas och bli ett par.

Johan och Ylva hade arbetat vidare på den lek som Kristin, Johan och Ylva hittat på, ”Diamantkattens Skatt”, till tioåriga Turid, för att hon skulle ha något att göra, för att inte gå vilse och för att vara tillsammans. I leken kunde de göra en skattkarta och upptäcka ön.

Flera år senare skapade Johan och Ylva ett dataspel, ett sällskapsspel och ett rollspel, alla tre med namnet ”Diamantkattens Skatt”. De åkte runt till leksaksbutiker, mässor och utställningar, för att presentera och sälja de tre spelen. Det gick över förväntan.

Av vinsten från försäljningen, startade de ett eget företag med en egen, fysisk, butik på Kammakargatan i Stockholm och en nätbutik, med nedladdningar, uppdateringar och uppgraderingar av det digitala spelet. Företaget döpte de efter Frånlandsvinds hund och Larssons katt: ”Tummen & Rutan Spel”.

De drev företaget i flera år. Snart fick de sonen Evert.

När Evert blev gammal nog och levde ett självständigt liv, öppnar han en butik vid Odenplan, för att sälja och köpa ”gamla bruksföremål med äkthetsintyg”. Butiken döpte han till ”Gröna Paletten Konst & Hembygd”. Några dagar innan han skulle öppna butiken, mötte han Anneli. Hon drogs genast med i verksamheten. Evert och Anneli gifte sig och fick tvillingarna Adam och Sophie.

Annonser