Efterfrågan på arbete var enorm. Att leva på medborgarlönen blev ingen riktigt mätt på. Basic Income var en fälla, för dem som inte orkade ta sig igenom någon av utbildningarna hos SpåRätt eller ta sig vidare ner till Australien.

Neoluddisterna i Oceanien hade lärt och tagit efter, från SpåRätt. De hade också ändrat sin strategi, men behöll målet att finna tillbaka till ”Guldåldern från förr”. För att förlöjliga SpåRätt, kallade de sin egen verksamhet för ”StåRätt”. StåRätt var i sin helhet konservativ och reaktionär, men i vardagen både konstruktiv och kreativ. Deras målgrupp var som förut ”Den Lilla Människan”. Hon som blivit överkörd, undanträngd och bortglömd av neoidealisterna och SpåRätt.

Cyborgerna satsade allt vad de ägde och hade, för att utvecklas in i den digitaliserade, automatiserade maskinvärlden. Konstnären Andy Warhol hade formulerat sitt budskap om Arbetet till: ”I want to be a machine”. Det blev också cyborgernas valspråk: ”Jag vill bli en maskin”.

När hemdatorerna kom till att bli i var mans ägo, hade nördar och ”geeks” redan levt med dem i åratal. Sådana som Steve Jobs, Steve Wozniak och Bill Gates.

I cyborgernas värld bytte man ut kroppsdelar och fysiska funktioner till digitala och elektroniska konstruktioner.

Handikappade och dysfunktionella hade haft sin egen version av Olympiaden och OS: Paralympics. Tävlande som var rullstolsburna, hade vanliga gammaldags proteser och blivit så duktiga på att använda det som de inte längre hade, bättre.

SpåRätt och AndroArt byggde vidare på konceptet. Istället för att söka motsvara den kroppsdel och funktion som en gång funnits, tillverkade de en ännu bättre, överlägsen den ursprungliga funktionen. Varför tillverka ett öga som såg lika bra som människornas medfödda ögon, när de kunde skapa ett öga som hade nattsyn, kunde förlänga synen som ett zoomobjektiv till en kamera, ja, till och med fotografera, för att sedan låta andra se på bilden i deras datorer eller egna artificiella ögon?

Neoluddisterna ville fortfarande se och uppleva det som en gång funnits. SpåRätt och AndroArt inriktade sig på att se det som ännu inte blivit till eller som fanns bortom förväntanshorisonten.

Annonser