Det som skiljde människorna från andra djur, var deras förmåga till att lägga in symboliska laddningar och värden, i saker och händelser som i sig inte betydde något. Varför var en diamant mer värd än en kolbit? Varför var guldtackan mer värd än järntackan? Varför var neoidealisternas överlevnadsstrategier bättre än neoluddisternas?

Egon, som andhryb, bara visste vad som var verkligt och vad som var inbillat och påhittat. En riktig konstnär, filmmakare eller virtuell konstruktör, måste veta vilka väggar i fantasivärlden som var ”de bärande väggarna” och vilka som bara var schabloner, dekorer och kulisser.

I världen av ord bedömde människorna verklighetens sanningar med distans, intelligent, intellektuellt, akademiskt och vetenskapsteoretiskt.

I en konstnärlig värld och verklighet fanns tydliga tecken och symboler i bilder, ljud och andra symboliska signaler. Där behövdes en annan slags distans, till upplevelser, minnen och erfarenheter. De som så ofta förekom i människornas och kanske också andra djurs drömmar?

Annonser