Neoluddisterna i Oceanien.

Det fanns vissa likheter hos Berndt och Elisabet och neoluddisterna i Australien, Nya Zeeland och Oceanien. Där befann sig människorna fortfarande i konkurrens med varandra, om allt som skulle kunna bli värdefullt, i framtiden.

Alla var aktiva i att samla och leta efter sådant som skulle kunna bli värdefullt och som skulle kunna gå att sälja, i framtiden.

När priserna sjönk på produkter och varor från futurologer och virtualister, blev de också lättillgängliga för neoluddisterna. Saker blev åtråvärda, även för de som inte hade något bruk av dem. En helt ny vara i en nyss öppnad förpackning hade en förtrollande upplevelse, för människorna. När det inte fanns några teledistributörer, kunde telefonerna ändå ha det där magiskt mystiska, som om saken bar på en hemlighet. En hemlighet som produktens manual bara var inledningen till.

Andra neoluddister gick i hackarnas och makarnas spår, de som en gång funnits i hackerspaces och makerspaces, vid Dreva Bruk och Breda Hjärnbruk. De samlade på begagnade apparater för att plocka isär dem och montera ihop dem igen, i hopp om att de skulle bli bättre eller något helt annat.

Annonser