Än så länge fanns det gott om konservburkar och annan skaffning, mer eller mindre användbar. De uppskattade det frystorkade kaffepulvret trots att det var avslaget. Torrmjölk fanns det med, till morgonkaffet. Några burkar med koncentrerad mjölk, som Elisabet ville spara till matlagning och bakning.

Andra konserver innehöll fisk, men texten var på ryska, som ingen av dem kunde läsa och förstå. Några burkar med ”rollmops” i, som var inlagd sill, på polska.

Lagret var bra att ha, men de måste kunna klara sig på jakt och samlande av växter i skogen. De satte upp snaror för fåglar och harar varje dag. Det som de inte åt upp, rökte eller torkade de.

I huset och gården var varje dag ett äventyr, i det lilla formatet. De fann sådant de kunde ha nytta av, eller som var intressant. Fixa följde med och var lika nyfikna som de, vad som kunde finnas i gömmorna. Då och då lyckades han fånga en råtta, som han med förtjusning lekte med, för att sedan äta upp.

Med klimatförändringen hade temperaturen stigit. De antog att de befann sig någonstans i slutet av sommaren, men med värmen fortsatte växtligheten att gro. Bär och svamp fanns det också gott om, även om de inte alltid var säkra på att de var ätliga. De fick återgå till den gamla metoden att testa för att se vad som hände, utan att ta några risker.