Angela Angels berättelse.

Mikael Mörk var på många sätt lik Turid Frånlandvinds fästman Jim Legg. Båda hade de erfarenheter från ”Spegelvärlden”, med skumma figurer, dolda avsikter, fula tricks och primitiva begär. En värld som ingen av dem någonsin önskade sig att dela med sig av, men som de själva aldrig kunde helt leva utan. Den var, som en verkligare verklighet, mer spännande, intressant, spontan och impulsiv, likt en Matahari, femme fatale, Lulu, av Frank Wedekind, eller Lola-Lola, i Heinrich Manns Blå Ängeln, eller Professor Unrat. En katt-och-råtta-lek utan vare sig början eller slut. Alltid pågående och utan att vara platsbunden eller ens personbunden. Vem som helst kunde bli inblandad, med eller mot sin egen vilja.

Tiden, människornas och medborgarnas livstid, hade stannat av med föryngringspiller, reservdelsmänniskor, stamcellsforskning och kemiska förändringar av åldersbestämda livsprocesser. Människorna blev bara fler och fler, ju färre som dog en naturlig eller onaturlig död. Därför återkom alltmer sällan frågan om:

” – Hur gammal är du?”

Den kronologiska åldern ersattes av erfarenheter, minneskapacitet, intressen, engagemang och ständiga hänvisningar till historier om Den Vandrande Juden, Den Flygande Holländaren, Greve Dracula, Highlander, mytologiska gudar och gudinnor som levde för evigt och äkta eller oäkta recept på livselixir, visdomens källor, alkemiska bröllop och Oscar Wildes berättelse om Dorian Grays Porträtt. Det var inte konstigt att Angela Angel påverkats av gammal kultur, som musik av Velvet Underground och Blondie, konstverk av Andy Warhol, litteratur av William S. Burroughs och filmer av Stanley Kubrick.

Angela om någon förstod att Andy Warhols konst handlade om Det Nya. Varje barns upplevelse av varorna i en butik, öppnandet av julklapparna eller födelsedagspresenterna och de skimrande och glittrande föremålen i varuhusens skyltfönster. Som när pojken Alladin i sagan upptäckte att orden ”Sesam, öppna dig!”, ledde honom rakt fram till grottan med guld, ädla stenar och unika mattor.

Annonser