Gudfadern visste att andra banker satsat på ”medborgarlån”. De blev snart till skuldfällor för låntagarna, när medborgarlönen aldrig räckte till för att betala tillbaka lånet, inklusive avgifter, räntor, påminnelser och administrationskonstnader.

Gudfadern var inte den enda gudfadern. De vita finanstjänsterna hade svårare för att komma över rimliga vinster. Därför ökade lån, mer kontroversiella och kreativa tjänster som kontoinnehavarna fick allt svårare att göra något åt, för att avsäga sig och avsluta. Bankerna kunde avsluta ett bankkonto, för att samtidigt öppna ett nytt bankkonto, åt samma kund.

När klimatförändringens konsekvenser fortsatte att eskalera och påverka miljön och naturen, den som fortfarande fanns kvar, satsade Gudfadern och hans konkurrenter på ändlösa miljöinsatser, som på längre sikt skulle gynna medborgarna, deras barn, barnbarn och kommande generationer. Det blev allt vanligare att införa bytestransaktioner med invånare, för att komma åt naturtillgångar och råvaror som dittills funnits otillgängliga i naturreservat och skyddade områden.

Annonser