Fabian inför gestaltningen.

Det var någon inom det dåvarande hjärngänget, från familjen Frånlandsvind eller någon av deras närstående, som upptäckte bristen på ”gestaltning”.

Rudolf och Kristin Frånlandsvind, Johans och Turids föräldrar, arbetade båda med konst, design, utseende och utsmyckning. De var också intresserade av föremål ifrån förr. Ett intresse som de delade med Johans blivande svärföräldrar, Sven och Siv Larsson, med dottern och Johans hustru, Ylva.

Johans och Ylvas son Evert skapade tillsammans med hans hustru Anneli, verksamheten i Gröna Paletten Konst och Hembygd. Deras affärsidé gick ut på att de skulle köpa och sälja saker ifrån förr, med ett äkthetsgaranti, som noga beskrev vem som hade ägt det, varifrån det kom, var det hade tillverkats, av vem och i vilket syfte. Det blev en stor kalabalik när deras butik på Odengatan, det före detta konstgalleriet, hade sin invigningsdag. När Johan och Ylva sålt sitt eget spelföretag Tummen och Rutan Spel, ordnade de med ett familjeråd, där alla fick vara med och komma med förslag om vad de skulle använda kapitalet till, när försäljningen av företaget var klart. Det var Ylvas far, Sven Larsson, som föreslog att de skulle köpa ett nedlagt järnbruk strax söder om Enköping, utanför Stockholm: Dreva Bruk, startat i mitten av 1600-talet, av paret Axel och Sophie von Dreva. Det bruket blev grunden till företaget Breda Hjärnbruk vid Dreva Bruk. Där var deras affärsidé att de skulle tillhandahålla utrymme för uppfinnare, hemmafixare och de som var duktiga hackare med datorer och makare med 3D-skrivare och andra av de senaste tekniska innovationerna. Breda Hjärnbruk blev på så vis en mötesplats mellan producenter och tillverkare och konsumenter och brukare.

Annonser