Neoluddisternas Gud förandligades i naturen, landskapet, jorden och hembygden. Det var därifrån allt och alla kom. Det var där alla hörde hemma. Utan allt detta, var skulle de då kunna känna sig hemma och igen sig i allt de sett och upplevt. Deras stigar och vägar i naturens och Guds landskap, var allt de ägde och hade. På deras tid fanns det ingen möjlighet för vanliga människor att utbilda sig, söka arbete, göra karriär och starta eget. Det fanns naturligtvis även då undantag, som just Christofer Polhem och några till. Lionardo da Vinci, från Renässansens Italien, var ju inget annat än en oäkting, med en ensamstående mor som enda anhörig.

När Fabian inte tog emot några besökare och presumtiva kunder i sin butik, var han sysselsatt med att sortera information.

Som tur var hade Rudolf, Kristin, Sven och Siv börjat med denna tidsödande hobby, redan i slutet av 1900-talet. Johan, Ylva, Evert och Anneli hade fortsatt med att fylla på i luckor som uppstått.

Så var det bibliotekarien Björn Ìsbjörnsson som blev till en mentor och lärare för Sophie Frånlandsvind. Tills att Jim Legg och hennes tvillingbror Adam Frånlandsvind kom igång med tillverkningen av robotar, androider, cyborger och senare andrarter.

SpåRätt Kunskaps- och Informationscenter blev till ett jättearkiv, nästan som en motsvarighet till den sydamerikanske författaren Jorge Luis Borges korta berättelse ”Biblioteket i Babel”. När biblioteket i berättelsen stod klart, omfattade det hela världen.

Annonser