Glömskan var som en smittsam sjukdom, med stadier av förstening, förnekelse, förpassning, förtvining och slutligen förintelse. Den energi, längtan och saknad som höll samman de känslosamma upplevelserna och minnena, sprack som gammalt gummi, i sprickbildningar, kortare stumpar som blev till smulor.

Fabian, när han läst texter i familjen Frånlandsvinds och SpåRätts arkiv, upptäckte att de delade ett eget sätt att roa sig på, med ordlekar, ordvitsar, medvetet avsiktliga och missförstådda tolkningar och associationer. Lika sådana man kunde finna i korsord sammanställda av mer kompetenta och luriga korsordsmakare. Det var som att försöka komprimera flera betydelser, i samma ord. Någon hade vitsat till det med den franska flaggans namn: ”Trikoloren”. Den bestod ju av tre upprättstående färgfält av Blått, Vitt och Rött. Fransmännen var kända för sitt häftiga humör, därför hade ordvitsaren gjort om substantivet till ett adjektiv, för den som var fransk och med ett franskt, häftigt humör: ”trikolorisk”. Det kunde översättas till en betydelse som: ”Tre gånger så kolerisk, hetsig, som andra”, eller ”kolerisk, upphetsad, uppvarvad, i de tre färgerna; blått, vitt och rött”.

Fabian hade funnit på en liknande vits, när han gick och tänkte på människor som hellre svarade ” – Därför!”, när de fick frågan ” – Varför?”, än att göra sig omaket med att försöka förklara något som skulle ta tid i anspråk, eller som kunde anses som alltför självklart, för att behöva förklara. Eller att det doldes en hemlighet eller kanske förödmjukelse, i det sanna svaret.

I hans egna lilla ordlek, kom han att tänka på ordet ”härförare”. Vad är motsatsen till en ”härförare”?

Eftersom motsatsen till ”här” kallas för ”där”, så borde motsatsen till en ”härförare”, bli en ”därförare”.

Vad kunde en ”därförare” vara?

Jo, det måste vara en som alltid svarade ”därför”, på andras frågor, men dolde sina motiv i att inte behöva förklara sig mer och djupare.

Bland neoluddisterna, tänkte han vidare, verkade det finnas många ”därförare” och ”därförsvarare”. Kanske att de inte själva riktigt visste och förstod vad de menade, eller att nästa svar skulle bli, efter ”därför”, att:

”Så har vi alltid gjort och det har fungerat alldeles utmärkt. Eftersom alla redan vet vad de har att göra, behövs inga förklaringar.”

Annonser