Kunde Fabian förstå allt detta?

Han var, utan att vara medveten om det, eller ha tagit en medveten och aktiv ställning; den som förde ”stafettpinnen” vidare, till de kommande andhryberna. De som skulle ta över ansvaret för planeten Tellus, efter arten Homo.

Människor hade diskuterat och debatterat olika lagar och regler för en ”åtskillnad” mellan människor. De hade ofta föregåtts av konflikter och krig, med bestialiska grymheter, tortyr, människooffer, massakrer och effektiva och industriella metoder för att göra sig av med de utvalda ”syndabockarna” och offren.

Andhrybernas välde skulle ta över Tellus, medan neoluddister, virtualister och futurologer långsamt men säkert tynade bort och försvann ut ur tidens fortsatta, eviga och oändliga, rörelser och förändringar.

Familjen Frånlandsvind, med stjärngänget, maskingänget och SpåRätt, fungerade som initiativtagare, inspiratörer och vägledare, för de överlevande människorna, ut i rymden och universum. För att avgöra vad som var sant, verkligt och hållbart, använde de sig av metoder och idéer, från den tidiga Upplysningstiden, vidare genom Rationalismen, Emperismen, Digitaliseringen, men också med föreställningar och gestaltningar från Konsten, Arkitekturen, Virtuella Verkligheten, förstärkt, eller i nya versioner och dimensioner.

I samarbetet med ellekarna hade Frånlandsvinds och SpåRätt insett att det ännu, fortfarande, fanns helt nya verkligheter, världar och perspektiv, att upptäcka. Sådana som skulle leda till hittills okända uppfinningar och tillvägagångssätt.

Det hade varit familjen Frånlandsvinds främsta bidrag till mänskligheten och världen; att öppna denna mentala dörr, en föreställning som ledde vidare till nya sanningar, dittills okända, främmande och skrämmande.

Kurt Titahn och andra ledare inom Neoluddismen hade gjort allt vad de kunnat för att försöka stänga och försegla denna dörrs öppning. Deras allra första primitiva, instinktiva och spontana handling, blev att förneka att den alls existerade, både som idé, föreställning och verklighet. För att säkerställa att denna spricka eller reva i deras version av verkligheten, skulle försvinna för alltid, förbjöd de allt som kunde påminna och likna inbillningar, fantasier och lekfulla påhitt.

De gick hårt åt även sina egna, för att förhindra plötsliga mentala språng, över till inspirerande bilder, musikaliska lekar, danser, sånger och improvisationer.

Därför kunde de uppleva allt av psykologiska avvikelser, mental ohälsa, användande av droger och andra psykiska förändringstillstånd, som hypnos, extas, meditation, yoga, djuppsykologiska experiment, sinnesutvidgande upplevelser och filosofiska spekulationer, som samhällsfarliga, omstörtande och kultur- och traditionshotande.

I en välordnad, välstrukturerad, harmonisk och balanserad vardag, kunde medborgarna uppleva trygghet, säkerhet, gemenskap och naturlig och normal livsglädje. Det var alla neoluddister rörande eniga om: ” – Ordning och reda, löning på fredag!”