Fabian fortsatte att sitta och fundera, medan han antecknade och försökte gissa sig till vad neoluddisterna och nostalgisterna kunde ha i kikaren. Då ringde det på dörren!

Fabian gick och öppnade. Det var Zanna, Zanna Topp! Äntligen!

   Hej, sa Fabian, och välkommen!

   Tack, Fabian!

Hon gick fram in genom ytterdörren och gav Fabian en spontan kram. Han kunde känna hennes fräscha doft av lågmäld men ljuv parfym. Hon hade på sig en annan vacker sommarklänning den här gången. Hennes ljusblonda hår glittrade i solljuset som sken in genom fönstren i porten från Långholmsgatan. I sin vänstra hand bar hon en stor tygkasse.

   Kom in, sa Fabian glatt och lite generat.

   Nu ska vi ha kaffe med riktiga, hembakta bullar och kakor, bakade av mig, hemma i mitt kök!

Fabian hade en matrobot som var lätt att ställa in på både kaffebryggning, bull- och kakbakning samtidigt, men när det gällde matlagning var Zanna en äkta konservativ traditionalist, värre än de flesta neoluddister.

   Om du sätter fram dina största och finaste kaffekoppar, med fat och kaffeskedar, ska jag fixa resten!

Fabian tittade i skåp och hyllor, för att finna det som han trodde var störst och finast. Han fann en porslinsservis i en pappkartong på golvet. Den hade han tänkt att sälja i butiken, men nu passade den rätt. Han sköljde noga porslinet, diskade av det och torkade noga. Så gick han ut i butiken, ställde fram ett stort, fyrkantigt gammalt furubord, i äkta rustik lantstil från hembygdsmiljö, lade på en vitrödrutig linneduk och dukade med porslinet. Så gick han tillbaka in i köket.

Zanna hade plockat upp allt som hon haft med sig i tygkassen. På eternitbänken, mellan den gamla deduktionsspisen och diskbänken av rostfritt stål, hade hon plockat upp en antikvarisk Gevaliaburk med retroplastlock, en gammaldags handdriven kaffekvarn, en kaffekanna av aluminium, av modellen ”visseljohanna”, med ett lock med hål i, så att ångan, när vattnet i kannan började koka, skulle pressas genom hålet, för att framkalla ett gällt visselljud. Bredvid stod två vintage kakburkar. Den ena med motiv från staden Köpenhamn. En från början fylld, runt, plåtburk av ”köpekakor”, från Köpenhamn och Danmark. Den andra en av ålder ogenomskinlig rund burk av plast, med någonting i. För säkerhets skull hade Zanna också tagit med sig gammaldags pappersservetter, med motiv från Nederländerna, med röda, skära och gula tulpaner på.

Annonser