Zannas andra besök.

Fabian följde, liksom varje människa som betänkt livets korthet och vad som bara måste vara sin unika meningen med livet, strikt sina vanor och rutiner.

” – Varför just en hund?”

Han hade förstås sett en och annan hund ute på gatorna, med sina hundägare strött lunkandes bredvid. Numera, i människornas migration ut i rymden, förblev hundar bara vanliga bland de som antingen inte ville bort från jorden, eller som, av hälsoskäl, inte fått godkänt i fysiska och psykiska träningstest och försök.

Det ringde på ytterdörren och Fabian gick och öppnade. Till hans stora förtjusning var det Zanna!

   Hej, sa Zanna. Stör jag?

   Nejdå, inte alls, kom in! Välkommen!

Den här gången hade hon också tagit med lite smått och gott att äta, men i den stora tygkassen fanns också en skyddsrock och ett par nötta gamla skor. Bra att ha för att kunna gå bland allt osorterat och ouppackat.

   Jo, du Fabian, jag har en dålig nyhet att berätta, om du inte redan känner till den.

   Jaså, vad då?

   Du vet; bilarna och bilisterna?

   Du menar de som kör bilarna?

   Det är ju sällan någon som kör bilarna längre, när flygbilar och drönare blivit förarlösa och automatiserade. Men det finns en grupp hopplösa neoluddister, som förespråkar deras ideologi: ”Bilismen”. Det är dem jag menar, med ”bilisterna”. De vill, som neoluddisterna har för vana; att bara ge sig den på att få sin vilja igenom, till att själva köra sin gamla äkta bensindrivna bil, där det finns mycket folk och begränsat utrymme till att köra på. Det var ju därför som flygbilarna och de förarlösa privatdrönarna slog igenom så bra, när de kom!

   Jaha, sa Fabian, vad är det dåliga med det då?

   Jo, SpåRätt Eurasia har kommit överens i förhandlingar med Europas Förenta Stater, att allt begagnat måste kastas bort och förstöras, efter ett föregivet ”bäst-före”-datum!

   Vad betyder det, ”allt”?

   Jo, det finns inte längre ett ”förstahandsvärde”. Det finns bara ett värde och det är när fabriken och företaget, 3D-formgivarens förstahandversion och utgåva, en gång lämnat tillverkaren, så har varan och den färdiga produkten redan sett sitt slut. Inga ”begagnade bilhandlare”, inga loppmarknader, inga secondhandbutiker, inga antikhandlare, inga antikvariat och ingen tillåten byteshandel, av sådant som folk brukar byta med varandra, av barnkläder, skor och annat löst och lättflyttat. Slut med Fabians Antikaffär!

Annonser