Hur skaffade ni förebilder?

   Vi visste ju inte då hur det skulle bli med Singulariteten, Artificiell Intelligens robotik och automatiseringen. Det fanns ju redan då tendenser. Det blev allt billigare för företagen att använda datorer, robotar och automater. Människor som arbetskraft var dyra, opålitliga och ville i verkligheten bara arbeta med sånt som de tyckte var roligt, stimulerande och intressant. Det enda starka motivet för människor till att arbeta, var att de måste, för att kunna försörja sig och sina familjer. De som kunde började arbeta hemifrån, på distans. Rösterna höjdes för medborgarlöner och basic income. Vi försökte senare lösa det problemet genom att införa en maskinskatt, så att alla företag som bytte ut sin mänskliga arbetskraft mot maskiner, skulle betala in en del av vinsten till samhället. Men fler och fler människor blev utan arbete, satt hemma framför datorn eller teven, samtalade i sina mobiltelefoner eller gjorde bilresor till varandra.

   Det blev alltså många människor som var övertaliga, i samhället?

   Många av dem gick över till neoluddismen. De ville ha det som förr, före Moderniteten, urbaniseringen och maskinernas intrång på arbetsmarknaden. Men det var ju som alltid arbetsgivarens marknad. Vad hade människorna att sätta emot, när de samtidigt ville gå utbildningar för att kunna göra karriär, finna en partner för ett kommande äktenskap, sätta barn till världen, skaffa en fin och bekväm bostad, åka på semestrar och i övrigt ha det lugnt och skönt?

   Fanns det inte fortfarande människor som var billigare än maskinerna, som invandrare, flyktingar och papperslösa?

   I början var det så, men maskinerna blev bara billigare och billigare i drift. De stora migrationerna försvann, allt eftersom företagen införde maskiner också i de fattigas och bostadslösas hemländer. Det ledde till att vi i SpåRätt International förde fram förslag i Förenta Nationerna, att alla människor över hela jorden och planeten skulle få Global Basic Income. Det var en stor satsning, men det raderade ut inkomstklyftor mellan nord och syd och fattiga och rika. Vilket i sig ledde till att många förväntade kriser och konflikter uteblev. De som kunde, flyttade fortfarande till neoluddisternas områden, nere i Australasien och Ocenien.