Förändringar i vardagen.

När de var ute och gick tillsammans, kom de ofta in på samtalsämnen om hur det varit nere på jorden, på Tellus. I rymden levde de ju som akvariefiskar, utan att det stod människor utanför som kommenterade och tyckte.

Där fanns stora utrymmen till idrott, sport, lekar och spel. Det fanns banor för att de skulle kunna spela badminton, tennis, wolleyboll och basket. Ytegym, joggingbanor och enklare former av de som gillade orientering. Där fanns plank för att träna klättring, hinderbana för parkour också alla dessa maskiner och apparatert, för att träna i gym med.

Människorna sysslade med sina hobbies, som konst, konsthantverk, drejning, vävning och kinesiskt tuschmåleri. Då och lade de ifrån sig sitt arbete, för att de kommit på en idé, eller börja skissa på något nytt.

Joe och Mary spelade gärna Yatzy, lade pussel, spelade tetris eller alfapet. Joe hade planer på att skriva en bok om sitt händelsefulla liv, men när han någon gång kommit till skott och satt sig ner framför datorn, var det inga minnen eller bilder från förr, som dök upp i hans minnen. Det kunde bli några vaga rader om hans första cykel, när han fick beröm i skolan eller när han räddat en kamrat från att drunkna.

Grundregeln var att alla skulle lämna in minst en idé om dagen. Det fick handla om vad som helst, men den måste vara praktiskt genomförbar. Helst skulle det ingå en ekonomisk plan om hur idén skulle bli till värde och generera pengar. Andra idéer kunde handa om psykisk och fysisk hälsa. Speciellt de nyanlända kunde uppleva sig vara meningslösa, betydelselösa och utan värde. Då fick de möjlighet till att genomgå en kristerapi, för att lära känna sig själva och andra lite bättre. Ett sådant hinder kunde bestå av att människorna inte kunde sluta med att referera händelser till sig själva, att just de hade en betydelse för sådant som drabbat andra, eller åtminstone dåligt samvete för det. De allra flesta idéerna var mera som tips vad som behövde lagas, repareras och bytas ut.

Det fanns gott om kurser och utbildningar, inom alla möjliga slags ämnen och områden. Många av dem handlade förstås om ”hembygden”. Hur det var att bo och leva ute i rymden? Hur man själv genomlevde sin vardag? Vilka problem som hade tillstått under flytten ut? Om det var så att vissa skulle ha det lättare för att flytta ut, än andra?

De som sökte mer av spänning och äventyr, fick tillfällen till att bege sig ut i rymden, på dagsresor eller weekendsturer. Sådana resor fanns det också att genomföra i drömmaskinernas programutbud, för dem som inte ville ta risker och olyckshändelser alltför seriöst. Ministralen ordnade kurser för de som ville fördjupa sig i hotell- och restarangförslag, medan Stjärnspindlarna höll kurser som krävde god fysik, balanssinne och att improvisera och leka, i lite mer obevakade och okontrollerade former. Genom kurserna kunde människor från olika delar av rymdsamhället mötas och etablera kontakt.